Chipsy bananowe suszone 1kg Makar
towar niedostępny
Opis
Chipsy bananowe 1kg
Chipsy bananowe to produkt powstający po wysuszeniu posiekanych bananów. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się słodkie odmiany z rodzaju Musa. Jest to apetyczna przekąska o wielu kapitalnych właściwościach. Chipsy bananowe mogą być doskonałym wyborem dla osób, które dbają zarówno o swoje zdrowie jak i piękno skóry. Banany są bowiem bogate w witaminy A, B6, E (świeże też w C) oraz minerały, takie jak potas, magnez i wapń. Są one również bogate w błonnik, który może pomóc w utrzymaniu zdrowych jelit i wesprzeć proces trawienia. Banany obfitują też w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegają uszkodzeniom komórek.
Właściwości zdrowotne chipsów bananowych
Ze względu na kolosalne ilości potasu chipsy bananowe obniżają ciśnienie tętnicze przez co wszystkie komórki są lepiej natlenione. Obok właściwości antyutleniających potas sprawdza się też w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Potas i inne pierwiastki alkaliczne świetnie się sprawdzą przy problemach z wrzodami żołądka. Duża ilość błonnika w postaci pektyn świetnie oczyszcza jelita, obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Obecność fruktooligosacharydu (prebiotyk) sprzyja namnażaniu się dobrej flory w jelicie grubym. Błonnik jest też pomocny w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Znaczne ilości żelaza wspomagają walkę z anemią. Obecny w bananach tryptofan pomaga wydzielać się serotoninie czyli hormonowi szczęścia. Witamina A wspomaga pracę oczu i zapobiega ich chorobom. Całkiem spore ilości magnezu pomogą we właściwym przebiegu różnorodnych procesów w organizmie jak np. przy powstawaniu DNA, RNA, w różnych reakcjach enzymatycznych, odbudowie chrząstek stawowych. Fosfor z magnezem są też ważnymi komponentami kośćca. Witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy i właściwą pracę mózgu.
Zawartość składników pokarmowych w chipsach bananowych (w 100g)
Chipsy bananowe zawierają dużo węglowodanów (ponad 50%), sporo tłuszczów (ponad 30%), ponad 7% błonnika (pektyny), nieco białka (ok. 2%). Znajdziemy w nich też cenne witaminy takie jak: C (ok. 6mg), 4 µg witaminy A, 1,3 mg witaminy K, śladowe ilości witaminy E. Spośród witamin z grupy B najliczniejsza jest B4 (ponad 21 mg), B3 0,7 mg, B5 0,6 mg.
Makro i mikroelementy występujące w chipsach bananowych to: 536 mg potasu, 76 mg magnezu, 56 mg fosforu, 18 mg wapnia, 6 mg sodu, 1.6 mg manganu, 1.25 mg żelaza, 0.75 mg cynku, miedź, selen.
Wartość energetyczna: 519 Kcal
Zastosowanie chipsów bananowych
Chipsy bananowe są wyśmienitą przekąską, świetnie się dają "chrupać" :). Można je też dodawać do lodów, ciast, ciasteczek (muffiny), do musli, do owsianki, koktajli, jako nadzienie do naleśników. Można je zmielić i stosować jako posypkę do różnych potraw.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją