Waluty

Czekolada gorzka 90% Excellence 100g Lindt

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 16,49 zł 16.49
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Czekolada gorzka 90% Excellence 100g Lindt

Czekolada gorzka 90% Lindt to wyśmienitej jakości produkt premium o niepowtarzalnym, harmonijnym aromacie i głębokim kakaowym smaku z dodatkiem wanilii typu Bourbon.
Każda cząstka tabliczki Lindt Excellence charakteryzuje się pełnią smaku i bogactwem aromatu. Do wyprodukowania tej czekolady użyto najlepszej jakości kakao i wysokiej jakości składników tj. mieszanki ziaren kakaowca z Ekwadoru, Madagaskaru, Ghany i Karaibów. Jedyny w swoim rodzaju, unikalny proces przetwarzania składników, mielenia ziaren, jedwabiście gładka konsystencja stanowią o tym, że czekolada 90% Lindt jest wyjątkowa. Tabliczki Lindt Excellence są kwintesencją pasji, fachowej wiedzy i doświadczenia znakomitych Maître Chocolatiers. Pomimo wysokiej zawartości kakao, jest zaskakująco delikatna i łagodna. Prawdziwy koneser czekolady zapewne doceni złożone, głębokie nuty i aromaty palonych ziaren kawy i kakao. Czekolada ta tworzy wyśmienite, harmonijne połączenia z kawą, herbatą czy  winem. Kapitalnie sprawdza się jej połączenie z latte albo herbatą jaśminową, wprowadzając w rozmarzenie, w cudowny świat wyobraźni i fantazji...

Składniki: miazga kakaowa 90%, tłuszcz kakaowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, naturalna wanilia. Produkt może zawierać orzechy laskowe i inne, mleko, soję. 

Składniki odżywcze dla 100g czekolady: wartość energetyczna 592 kcal, tłuszcze 55g (w tym nasycone 30g), węglowodany 14g (w tym cukry 7g), białko 10g, sól 0,03g. 

Czekolada gorzka a zdrowie

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca, który wywodzi się z Ameryki południowej, a do Europy jego ziarna przywiózł Krzysztof Kolumb. Za gorzką czekoladę należy rozumieć tą, która ma od 70% czystego kakao (miazgi kakaowej) w składzie.

W gorzkiej czekoladzie znaleziono ponad 600 różnych cennych substancji odżywczych takich jak minerały (magnez, żelazo, fosfor, cynk, selen), witaminy (z grupy B), białka, peptydy, aminokwasy (tryptofan), lipidy, kwasy tłuszczowe (oleinowy), kwasy organiczne (cytrynowy, winowy, jabłkowy), polifenole (taniny, katechiny, epikatechiny, antocyjanidyny), alkaloidy purynowe (teobromina, kofeina, teofilina), aminy (fenylotylamina).

Do tej pory stwierdzona sporo cudownych właściwości i korzystnych oddziaływań gorzkiej czekolady na zdrowie:

  • poprawia nastrój, wprawia w dobry humor (fenylotylamina) przez podniesienie poziomu serotoniny w mózgu
  • dodaje energii za sprawą obecności węglowodanów, magnezu, żelaza, cynku
  • usuwa objawy zmęczenia i stresu (kofeina, teofilina)
  • wspomaga pracę mózgu (pirazyna) zwiększając koncentrację, poprawiając pamięć, zapobiegając demencji
  • usuwa objawy kaszlu
  • działa moczopędnie
  • wspomaga pracę nerek (a nawet je oczyszcza) a to wskutek zawartości teobrominy
  • zwiększa odporność organizmu (cynk, magnez)
  • zawiera substancje bakteriobójcze chroniące przed próchnicą zębów
  • obecność licznych polifenoli (zwłaszcza flawonoidów) opóźnia procesy starzenia się organizmu (w tym skóry) przez zwalczanie wolnych rodników 
  • liczne polifenole mają właściwości antynowotworowe, antyzapalne, przeciwmiażdżycowe, obniżają ciśnienie tętnicze (zapobiegając udarom i zawałom), obniżają poziom cholesterolu LDL, przeciwdziałają agregacji płytek krwi 
  • duże ilości magnezu mają kapitalne znaczenie dla zdrowia gdyż pierwiastek ten usprawnia pracę systemu nerwowego, wspomaga pracę mięśni również tych sercowych, działa antyzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwdziała osteoporozie
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II (reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi)

 

Świetnie się sprawdzi filiżanka dobrej kawy lub herbaty z jedną – dwoma kostkami gorzkiej czekolady. Prowadzi to do większego wydzielania żółci potrzebnej do spalania tłuszczy. Czekoladę gorzką można spożywać samą albo roztartą np. na sitku i dodawać do owsianki, do jogurtów. Można też ją roztopić i traktować jako polewę do lodów albo ich składnik, bądź dodawać do ciastek, muffinów. 

Należy wziąć pod uwagę, że nie zaleca się zjadania więcej jak 3-4 kostki gorzkiej czekolady dziennie gdyż zbyt duża konsumpcja może skutkować bólami głowy, zaparciami. Nie powinni spożywać jej ci , którzy mają alergię na kakao, miazgę kakaową, borykający się z poważnymi chorobami nerek i pęcherza moczowego, o wrażliwym układzie pokarmowym. Dzieciom też nie zaleca się podawać gorzkiej czekolady żeby nie były za bardzo pobudzone.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od Orlen Paczka (dla zamówień opłaconych z góry)

7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl