
HERBATA PU ERH CZERWONA 100g FLAVO
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Herbata CZERWONA PU ERH 100g FLAVO
✴️ Herbata czerwona Pu-erh uzyskiwana jest poprzez częściową fermentację a raczej utlenianie zielonych listków, które przerywa się, gdy ich końce nabierają czerwono-brązowej barwy. Są one następnie dojrzewane w ciemnych pomieszczeniach nawet do kilkudziesięciu lat w przypadku drogich pu erhów.
✴️ Herbaty czerwone (a więc też Pu erh) mają specyficzny, ziemisty aromat i korzenny smak.
✴️ Jest możliwe znalezienie w nich więcej cennych polifenoli, enzymów i witamin niż w herbatach czarnych.
Składniki chemiczne obecne w czerwonej herbacie
☘️ Herbaty czerwone zawierają wiele związków biologicznie czynnych, z których mogą się znaleźć metabolity wtórne tj. alkaloidy, polifenole, minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor, witaminę E, czy grupy B.
☘️ Zawartość teiny (alkaloidu purynowego, formy kofeiny) w połączeniu z obecnością tanin może wspomagać szybsze spalanie tłuszczów.
☘️ Teina wchłaniana w jelitach może działać pobudzająco na organizm.
☘️ Herbaty Pu erh (i generalnie czerwone) mają dużo szczawianów, więc nie należy przesadzać z ilością picia, gdyż może to zaburzać pracę nerek.
Cenne polifenole w czerwonej herbacie
❇️ Możliwe jest znalezienie tu nieco kwasów fenylokarboksylowych jak galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
❇️ Występować też może pewna ilość flawonoli jak:
- kemferol działający przeciwzapalnie, antyutleniająco
- kwercetyna o właściwościach antyoksydacyjnych
- mirycetyna wykazująca możliwe działanie antyoksydacyjne, antyalergiczne.
❇️ Ale największą grupę stanowią flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej może się znaleźć galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające.
Sposób przygotowania herbaty czerwonej
☕ Herbatę tą parzymy w wodzie o temperaturze 90-98 st.C przez 3-5 minut i można zaparzyć 2-3 razy dając ok. 1g suszu na 100ml wody.
☕ W Chinach najpierw stosują tzw. budzenie herbaty przez bardzo krótkie zalanie gorącą wodą, którą szybko się odlewa. I potem stosuje się właściwe parzenie do minuty. Można zaparzać kilka razy. Tam stosują sporo wyższe dawki suszu tj. 3-6g na podobną ilość wody.
☕ Krótsze parzenie daje herbatę pobudzającą, orzeźwiającą, dłuższe działa uspokajająco, relaksacyjnie.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


3.5% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją