Herbata Pu Erh 100g Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata czerwona Pu-erh 100g Flavo
✴️ Herbata czerwona Pu-erh uzyskiwana jest poprzez częściową fermentację a raczej utlenianie zielonych listków, które przerywa się, gdy ich końce nabierają czerwono-brązowej barwy. Są one następnie dojrzewane w ciemnych pomieszczeniach nawet do kilkudziesięciu lat w przypadku drogich pu erhów.
✴️ Herbaty czerwone (a więc też Pu erh) mają specyficzny, ziemisty aromat i korzenny smak.
✴️ Znajdziemy w nich więcej cennych polifenoli, enzymów i witamin niż w herbatach czarnych.
Składniki chemiczne obecne w czerwonej herbacie
☘️ Herbaty czerwone zawierają wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj. alkaloidy, polifenole, minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor, witaminę E, czy grupy B.
☘️ Zawartość teiny (alkaloidu purynowego, formy kofeiny) w połączeniu z obecnością tanin pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów.
☘️ Teina wchłaniana w jelitach ma działanie pobudzające choć mniejsze od kawy wchłanianej już w żołądku.
☘️ Herbaty Pu erh (i generalnie czerwone) mają dużo szczawianów, więc nie należy przesadzać z ilością picia, gdyż może to zaburzać pracę nerek.
Cenne polifenole w czerwonej herbacie i ich korzystne właściwości zdrowotne
❇️ Znajdziemy tu nieco kwasów fenylokarboksylowych jak galusowy o działaniu antyoksydacyjnym.
❇️ Występuje też pewna ilość flawonoli jak:
- kemferol działający przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo
- kwercetyna o właściwościach przeciwmiażdżycowych, przeciwzakrzepowych
- mirycetyna wykazująca działanie antynowotworowe.
❇️ Ale największą grupę stanowią flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej jest galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające. Działają one też antywirusowo, antybakteryjnie, antynowotworowo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwmutagennie. Stwierdzono też, że obniżają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze, wspomagają szybszą przemianę materii sprzyjając odchudzaniu. Żeby wzmóc odchudzanie zaleca się nie tylko ograniczyć ilość jedzenia, ale też po posiłkach wypijać filiżankę czerwonej herbaty.
Sposób przygotowania herbaty czerwonej
☕ Herbatę tą parzymy w wodzie o temperaturze 90-98 st.C przez 3-5 minut i można zaparzyć 2-3 razy dając ok. 1g suszu na 100ml wody.
☕ W Chinach najpierw stosują tzw. budzenie herbaty przez bardzo krótkie zalanie gorącą wodą, którą szybko się odlewa. I potem stosuje się właściwe parzenie do minuty. Można zaparzać kilka razy. Tam stosują sporo wyższe dawki suszu tj. 3-6g na podobną ilość wody.
☕ Krótsze parzenie daje herbatę pobudzającą, orzeźwiającą, dłuższe działa uspokajająco, relaksacyjnie.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją