
HERBATA Pu Erh SHENG CHA 100g FLAVO
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Herbata PU ERH SHENG CHA 100g FLAVO
✴️ Pu erh Sheng Cha to tzw. zielona pu erh (Sheng czyli surowa) produkowana w prowincji Yunnan.
✴️ Najogólniej rzecz biorąc uzykiwana jest poprzez oksydację zielonych listków, którą przerywa się, gdy końce listków stają się czerwono-brązowe.
✴️ Herbaty Pu erh (czerwone) mają specyficzny, ziemisty aromat i korzenny smak. Znajdziemy w nich więcej cennych polifenoli, enzymów i witamin niż w herbatach czarnych ale mniej niż w białych i zielonych.
✴️ Daje napary o głębokim, bogatym, wyrazistym smaku, które dodają energii, podnoszą na duchu.
❇️ Po zbiorach listki herbaciane ulegają więdnięciu i oksydacji automatycznej. Następnie proces utleniania przerywa się przez podgrzanie do 65 st. C (prażenie). Potem listki są kształtowane (spłaszczane albo zwijane w kulki ręcznie albo mechanicznie (mao cha). Potem następuje suszenie a następnie sprasowane liście (albo w kulkach) dojrzewają dłuższy czas, czasem latami (proces powolny) i ma to miejsce w kopcach przy kontrolowanej wilgotności i temperaturze. W procesie tym ważną rolę odgrywają grzyby Aspergillus Niger i Blastobotrys adeninovorans (drożdże).
☘️ Składniki chemiczne obecne w herbatach Pu erh
☘️ Herbaty Pu erh zawierać mogą wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj.:
- alkaloidy purynowe (teina, teobromina)
- polifenole (katechiny, flawonole, kwasy fenolowe)
- minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor,
- witaminy, głównie z grupy B,
- zawartość teiny (formy kofeiny) w połączeniu z obecnością katechin może pomagać w spalaniu tłuszczów. Teina wchłaniana w jelitach może działać pobudzająco,
- herbaty Pu erh (czerwone) mają dużo szczawianów, więc nie należy przesadzać z ilością picia, gdyż może to zaburzać pracę nerek.
☘️ Polifenole w czerwonej herbacie i ich właściwości
➡️ Z dużym prawdopodobieństwem znajdziemy tu trochę kwasów fenylokarboksylowych a najwięcej galusowego o działaniu antyutleniającym.
➡️ Występować też może pewna ilość flawonoli jak:
- kemferol działający przeciwzapalnie, antyutleniająco
- kwercetyna o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzakrzepowych
➡️ Ale największą grupę mogą stanowić mogą flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej może wystąpić galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające i szereg innych właściwości opisanych szeroko w literaturze.
☕ Sposób przygotowania herbaty Pu Erh (czerwonej)
☕ Herbatę tą parzymy w wodzie o temperaturze ok. 90 st. C (dla mocniej utlenionych nawet 95-98) zalewając gram suszu na 3-4 minuty ilością 100 ml wody i można zaparzać 2-3 razy.
☕ Na sposób chiński stosuje się najpierw budzenie czyli zalanie na bardzo krótko wrzątkiem i odlanie tego wywaru. Później parzy się krótko około pół minuty i można zaparzać nawet do 7-8 razy za każdym razem wydłużając parzenie o jakieś dziesięć sekund. Ale dawki suszu są znacznie wyższe i wynoszą 3-5g na podobną ilość wody.
☕ Napary krótsze dają herbatę pobudzającą, orzeźwiającą a dłuższe działają uspokajająco, relaksacyjnie.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją