Herbata Pu Erh Sheng Cha 100g Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata Pu Erh Sheng Cha 100g Flawon
✴️ Pu erh Sheng Cha to tzw. zielona pu erh (Sheng czyli surowa) produkowana w prowincji Yunnan.
✴️ Najogólniej rzecz biorąc uzykiwana jest poprzez oksydację zielonych listków, którą przerywa się, gdy końce listków stają się czerwono-brązowe.
✴️ Herbaty Pu erh (czerwone) mają specyficzny, ziemisty aromat i korzenny smak. Znajdziemy w nich więcej cennych polifenoli, enzymów i witamin niż w herbatach czarnych ale mniej niż w białych i zielonych.
✴️ Daje napary o głębokim, bogatym, wyrazistym smaku, które dodają energii, podnoszą na duchu.
❇️ Po zbiorach listki herbaciane ulegają więdnięciu i oksydacji automatycznej. Następnie proces utleniania przerywa się przez podgrzanie do 65 st. C (prażenie). Potem listki są kształtowane (spłaszczane albo zwijane w kulki ręcznie albo mechanicznie (mao cha). Potem następuje suszenie a następnie sprasowane liście (albo w kulkach) dojrzewają dłuższy czas, czasem latami (proces powolny) i ma to miejsce w kopcach przy kontrolowanej wilgotności i temperaturze. W procesie tym ważną rolę odgrywają grzyby Aspergillus Niger i Blastobotrys adeninovorans (drożdże).
☘️ Składniki chemiczne obecne w herbatach Pu erh
☘️ Herbaty Pu erh zawierają wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj.:
- alkaloidy purynowe (teina, teobromina)
- polifenole (katechiny, flawonole, kwasy fenolowe)
- minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor,
- witaminy, głównie z grupy B,
- zawartość teiny (formy kofeiny) w połączeniu z obecnością katechin pomaga w szybszym spalaniu tłuszczów, teina wchłaniana w jelitach ma działanie pobudzające choć mniejsze od kawy wchłanianej już w żołądku,
- herbaty Pu erh (czerwone) mają dużo szczawianów, więc nie należy przesadzać z ilością picia, gdyż może to zaburzać pracę nerek.
☘️ Polifenole w czerwonej herbacie i ich właściwości zdrowotne
➡️ Znajdziemy tu trochę kwasów fenylokarboksylowych a najwięcej galusowego o działaniu antyutleniającym.
➡️ Występuje też pewna ilość flawonoli jak:
- kemferol działający przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo
- kwercetyna o właściwościach przeciwmiażdżycowych, przeciwzakrzepowych
- mirycetyna wykazująca działanie antynowotworowe.
➡️ Ale największą grupę stanowią flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej jest galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające. Działają one też antywirusowo, antybakteryjnie, antynowotworowo, antyzapalnie, przeciwmiażdżycowo, przeciwmutagennie. Stwierdzono też, że obniżają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze, wspomagają szybszą przemianę materii sprzyjając odchudzaniu. Żeby wzmóc odchudzanie zaleca się nie tylko ograniczyć ilość jedzenia, ale też po posiłkach wypijać filiżankę czerwonej herbaty.
☕ Sposób przygotowania herbaty Pu Erh (czerwonej)
☕ Herbatę tą parzymy w wodzie o temperaturze ok. 90 st. C (dla mocniej utlenionych nawet 95-98) zalewając gram suszu na 3-4 minuty ilością 100 ml wody i można zaparzać 2-3 razy.
☕ Na sposób chiński stosuje się najpierw budzenie czyli zalanie na bardzo krótko wrzątkiem i odlanie tego wywaru. Później parzy się krótko około pół minuty i można zaparzać nawet do 7-8 razy za każdym razem wydłużając parzenie o jakieś dziesięć sekund. Ale dawki suszu są znacznie wyższe i wynoszą 3-5g na podobną ilość wody.
☕ Napary krótsze dają herbatę pobudzającą, orzeźwiającą a dłuższe działają uspokajająco, relaksacyjnie.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją