Waluty
Promocje
KARDAMON ZIELONY OWOC 50G MR COOK
KARDAMON ZIELONY OWOC 50G MR COOK

14,95 zł

Cena regularna: 15,90 zł

szt.
HERBATA OOLONG DARK 100g Flavo
HERBATA OOLONG DARK 100g Flavo

16,98 zł

Cena regularna: 18,99 zł

szt.
POMIDORY SUSZONE 500g Makar
POMIDORY SUSZONE 500g Makar

18,57 zł

Cena regularna: 19,55 zł

szt.
HERBATA OOLONG TIE GUAN YIN 100g Flavo
HERBATA OOLONG TIE GUAN YIN 100g Flavo

16,98 zł

Cena regularna: 18,95 zł

szt.
BERBERYNA 490mg  60 kaps. AURA HERBALS
BERBERYNA 490mg 60 kaps. AURA HERBALS

37,76 zł

Cena regularna: 39,75 zł

szt.
HERBATA Pu Erh SHENG CHA 100g FLAVO
HERBATA Pu Erh SHENG CHA 100g FLAVO

15,58 zł

Cena regularna: 16,75 zł

szt.
MAŚLAN SODU MIKROKAPSUŁKOWANY 600mg 90 kaps.
MAŚLAN SODU MIKROKAPSUŁKOWANY 600mg 90 kaps.

37,98 zł

Cena regularna: 39,98 zł

szt.
BŁONNIK NATURALNY 1kg Targroch SUPLEMENT
BŁONNIK NATURALNY 1kg Targroch SUPLEMENT

33,77 zł

Cena regularna: 35,55 zł

szt.
CZARNUSZKA NASIONA 1KG MAKAR
CZARNUSZKA NASIONA 1KG MAKAR

20,90 zł

Cena regularna: 22,00 zł

szt.
GRUSZKI SUSZONE 800G MAKAR
GRUSZKI SUSZONE 800G MAKAR

18,46 zł

Cena regularna: 19,85 zł

szt.
JABŁKO SUSZONE 250G MAKAR
JABŁKO SUSZONE 250G MAKAR

10,31 zł

Cena regularna: 11,45 zł

szt.
GOJNIK SUSZONY  (HERBATA GÓRSKA) 100G Targroch
GOJNIK SUSZONY (HERBATA GÓRSKA) 100G Targroch

12,79 zł

Cena regularna: 13,75 zł

szt.

HERBATA Pu Erh SHENG CHA 100g FLAVO

HERBATA Pu Erh SHENG CHA 100g FLAVO
  • promocja
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 15,58 zł

Cena regularna: 16,75 zł

15.58
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: Flavo

Opis

Herbata PU ERH SHENG CHA 100g FLAVO

 

✴️ Pu erh Sheng Cha to tzw. zielona pu erh (Sheng czyli surowa) produkowana w prowincji Yunnan.

✴️ Najogólniej rzecz biorąc uzykiwana jest poprzez oksydację  zielonych listków, którą przerywa się, gdy końce listków stają się czerwono-brązowe.

✴️ Herbaty Pu erh (czerwone) mają specyficzny, ziemisty aromat i korzenny smak. Znajdziemy w nich więcej cennych polifenoli, enzymów i witamin niż w herbatach czarnych ale mniej niż w białych i zielonych.

✴️ Daje napary o głębokim, bogatym, wyrazistym smaku, które dodają energii, podnoszą na duchu.

 

❇️ Po zbiorach listki herbaciane ulegają więdnięciu i oksydacji automatycznej. Następnie proces utleniania przerywa się przez podgrzanie do 65 st. C (prażenie). Potem listki są kształtowane (spłaszczane albo zwijane w kulki ręcznie albo mechanicznie (mao cha). Potem następuje suszenie a następnie sprasowane liście (albo w kulkach) dojrzewają dłuższy czas, czasem latami (proces powolny) i ma to miejsce w kopcach przy kontrolowanej wilgotności i temperaturze. W procesie tym ważną rolę odgrywają grzyby Aspergillus Niger i Blastobotrys adeninovorans (drożdże).

 

☘️ Składniki chemiczne obecne w herbatach Pu erh 

☘️ Herbaty Pu erh zawierać mogą wiele związków biologicznie czynnych jak metabolity wtórne tj.:

  • alkaloidy purynowe (teina, teobromina)
  • polifenole (katechiny, flawonole, kwasy fenolowe)
  • minerały jak wapń, magnez, żelazo, selen, mangan, fluor,
  • witaminy, głównie z grupy B,
  • zawartość teiny (formy kofeiny) w połączeniu z obecnością katechin może pomagać w spalaniu tłuszczów. Teina wchłaniana w jelitach może działać pobudzająco,

 

  • herbaty Pu erh (czerwone) mają dużo szczawianów, więc nie należy przesadzać z ilością picia, gdyż może to zaburzać pracę nerek.

 

☘️ Polifenole w czerwonej herbacie i ich właściwości

➡️ Z dużym prawdopodobieństwem znajdziemy tu trochę kwasów fenylokarboksylowych a najwięcej galusowego o działaniu antyutleniającym.

➡️ Występować też może pewna ilość flawonoli jak:

  1. kemferol działający przeciwzapalnie, antyutleniająco
  2. kwercetyna o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzakrzepowych

➡️ Ale największą grupę mogą stanowić mogą flawanole a zwłaszcza katechiny, spośród których najwięcej może wystąpić galusanu epigallokatechiny. Związki te mają bardzo silne działanie antyutleniające i szereg innych właściwości opisanych szeroko w literaturze.

 

☕ Sposób przygotowania herbaty Pu Erh (czerwonej)

☕ Herbatę tą parzymy w wodzie o temperaturze ok. 90 st. C (dla mocniej utlenionych nawet 95-98) zalewając gram suszu na 3-4 minuty ilością 100 ml wody i można zaparzać 2-3 razy.

☕ Na sposób chiński stosuje się najpierw budzenie czyli zalanie na bardzo krótko wrzątkiem i odlanie tego wywaru. Później parzy się krótko około pół minuty i można zaparzać nawet do 7-8 razy za każdym razem wydłużając parzenie o jakieś dziesięć sekund. Ale dawki suszu są znacznie wyższe i wynoszą 3-5g na podobną ilość wody.

☕ Napary krótsze dają herbatę pobudzającą, orzeźwiającą a dłuższe działają uspokajająco, relaksacyjnie.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa już od Orlen Paczka (dla zamówień opłaconych z góry)

3.5% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl