
Herbata zielona Darjeeling Organic 100g Bio-Flavo
towar niedostępny
Opis
Herbata zielona Darjeeling Organic 100g Bio-Flavo
Zielona herbata Darjeeling Organic pochodzi z wysokogórskich platacji indyjskich. Ma drobne, ciemno-zielone listki o przyjemnym, świeżym zapachu. Możemy ją zaparzać nawet trzy razy zalewają wodą o temperaturze 60-75 st. C przez 2-3 minuty. Wówczas nabędzie pięknego aromatu, bez żadnego niuansu goryczki.
Herbata zielona pozyskiwana jest z krzewu Camellia sinensis.
Zielona herbata a zdrowie
W listkach herbaty znajdziemy moc substancji odżywczych takich jak teina (forma kofeiny), która ma działa pobudzająco czyli przyspiesza czynność serca, podwyższa tempo przemiany materii, poprawia koncentrację, refleks, zmniejsza senność, poprawia nastrój. Herbata zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Ma też właściwości moczopędne.
Substancje chemiczne znalezione w listkach zielonej herbaty
Napój z liści herbaty ma wiele cennych właściwości. Zawiera ogrom związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina), aminokwasy, lipidy, witaminy C, A, E, K, z grupy B. Występują tu również makroelementy jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo i trochę mikroelementów jak selen, czy fluor. Ale przede wszystkim istotne są związki fenolowe (polifenole), z których przeważają katechiny, silne przeciwutleniacze.
Polifenole i ich cudowne właściwości
Polifenole występujące w zielonej herbacie:
- Kwasy fenylokarboksylowe takie jak kwas galusowy o działaniu antyoksydacyjnym
- Flawonole takie jak kemferol, kwercetyna, mirycetyna, które działają rozkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwmiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, antyalergicznie, antynowotworowym
- Flawanole takie jak katechiny tj. epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny, które są nawet silniejszymi antyutleniaczami niż witaminy C i E a mają działanie jak wymienione wyżej, ale również zmniejszają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwmutagennie, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają walkę z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Herbata Darjeeling Organic w kuchni
Herbatę zieloną Darjeeling parzymy się w temperaturze 60-75 °C przez 2-3 minuty. Jako, że jest bardzo dobrej jakości można parzyć ją kilkakrotnie. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące. Niektórzy zalecają, żeby pierwszy napar odlać, gdyż może zawierać sporo zanieczyszczeń. Zieloną herbatę powszechnie stosuje się w kosmetologii do produkcji balsamów, kremów, toników a nawet perfum. Olejek herbaciany wykorzystywany jest do produkcji środków antygrzybicznych np. do walki z grzybicą paznokci.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje

