
HERBATA ŻÓŁTA HUANG DA CHA 100g FLAVO
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
☀️Herbata żółta Yellow Huang Da Cha 100g Flavo
⭐️ Herbatę żółtą nazywano niegdyś cesarską. Nie wiadomo jak ją produkowano a dziś powstaje na drodze utleniania nieenzymatycznego zebranych wiosną młodych listków wraz z pączkami. Zaraz po zbiorach listki herbaciane krzewu Camellia sinensis podgrzewa się, studzi i suszy powtarzając te czynności kilkukrotnie w ciągu 2-3 dni.
⭐️ Gotowe wysuszone już listki mają zielonkawy kolor z żółtawym odcieniem.
⭐️ Herbata żółta Huang Da Cha podczas picia pozostawia orzechowo-słodkawy posmak z odcieniem kawy i czekolady. Ma ona wyraźny, orzeźwiający charakter a jej napary mają słomkowo-żółty kolor.
⭐️ Herbata Huang Da Cha charakteryzuje się mniejszą zawartością alkaloidu w porównaniu do innych herbat, stąd też żołądek ją lepiej toleruje.
☘️ Żółta herbata i jej korzystne oddziaływanie
✳️ W listkach żółtej herbaty znajduje się wiele substancji odżywczych.
✳️ Teina (alkaloid pokrewny do kofeiny), której jest tu mniej niż w innych typach herbat, działać może pobudzająco zmniejszając senność.
✳️ Żółta herbata podobnie jak i inne może zapobiegać próchnicy zębów (zawartość fluoru).
✳️ Yellow Mao Feng ma też właściwości moczopędne.
☘️ Substancje ukryte w listkach żółtej herbaty Huang Da Cha
✅ Słomkowo-żółte napary herbaty Huang Da Cha mają wiele cennych właściwości.
✅ Zawierać mogą dużo cennych związków i substancji odżywczych takich jak witaminy z grupy B, C, A, E, K, aminokwasy, tłuszcze.
✅ Znaleźć tu można też pierwiastki takie jak magnez, potas, wapń, glin, mangan, żelazo, fluor, selen.
✅ Na szczególną uwagę zasługują jednak polifenole, wśród których mogą przeważać katechiny będące silnymi przeciwutleniaczami.
Działanie polifenoli znajdujących się herbacie Huang Da Cha
⏩ Polifenole, które mogą się znaleźć w żółtej herbacie:
- Kwasy fenylokarboksylowe (zwłaszcza kwas galusowy) o działaniu antyutleniającym
- Flawonole;
- kwercetyna o działaniu przeciwzapalnym,
- mirycetyna o działaniu antyoksydacyjnym,
- kemferol działający przeciwzapalnie,
- Flawanole to głównie katechiny takie jak zwłaszcza galusan epigallokatechiny o bardzo silnych właściwościach antyutleniających.
☕ Przygotowanie żółtej herbaty Huang Da Cha
☕ Żółtą herbatę zaparza się w temperaturze 75-85 °C przez 2-3 minuty zalewając łyżeczkę listków 100-150ml wody. Można ją zaparzać ponownie.
☕ Można zaparzyć też jak w Azji czyli krócej ok. minuty ale ze znacznie większą ilością suszu. Też można spróbować ponownego parzenia.
⏩ Za każdym razem należy oddzielać listki od naparu, żeby nie stał się zbyt gorzki.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)

- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje


7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją