Morwa biała suszona 1kg Makar
towar niedostępny
Opis
Morwa suszona biała 1kg Makar
Morwa suszona biała zbierana jest z drzew Morus alba. Owoce morwy zawierają sporo witamin takich jak C i z grupy B (B1, B2, B3, B6) oraz minerałów jak fosfor, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan.
Właściwości owoców morwy białej
W skład owoców suszonych wchodzi aż ponad 80% węglowodanów, ale też nawet 7% błonnika, nieco białka m.in. w postaci aminokwasów egzogennych takich jak arginina, leucyna, metionina, treonina.
Błonnik ma kapitalne znaczenie dla właściwej pracy przewodu pokarmowego i funkcjonowania jelit.
Witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na układ nerwowy, wspomaganie mózgu, sercowo-naczyniowy, na właściwe ciśnienie krwi. Owoce mają też działanie antyoksydacyjne ze względu na obecność polifenoli.
Polifenole a owoce morwy białej suszonej
Znajdziemy w nich m.in.:
- kwasy fenylokarboksylowe (galusowy, hydroksybenzoesowy, protokatechowy) i kwasy fenylopropenowe (kawowy, chlorogenowy, ferulowy) o działaniu antyoksydacyjnym
- flawonoidy;
- flawonole (kwercetyna, rutyna), które spowalniają utlenianie witaminy C, działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, antynowotworowo
- flawanole (katechiny – epigallokatechiny, gallokatechiny) o działaniu antybakteryjnym, antygrzybicznym, przeciwmutagennym, przeciwmiażdżycowym
- antocyjany (cyjanidyna) – o działaniu wspomagającym walkę z chorobą Alzheimera, chorobami sercowo-naczyniowymi, uszczelniającym naczynia krwionośne, przeciwmiażdżycowym, spowalniającym utlenianie wit. C.
Wykorzystanie owoców morwy białej
Na surowo, konfitury, dżemy, w postaci suszonej jako przekąska, jako dodatek do owsianki, do musli.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
- Różne formy płatności
- Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
- Szyfrowane dane i transakcje
7% zniżki za pierwsze zakupy z rejestracją